Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Πείραμα ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ

Μετρήσεις Ιανουαρίου 2016
Mounting created Bloggif
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Ιανουαρίου 2016 πέντε σχολείων είναι ΕΔΩ .

Οι μετρήσεις του σχολείου μας συνυπολογίστηκαν με τις μετρήσεις του σχολείου στην  Anisacate, μια πόλη κοντά στην Cordoba της Αργεντινής, η οποία απέχει από την πόλη μας περίπου 7.500 χιλιόμετρα.


   Τα αποτελέσματα των μετρήσεων των δύο σχολείων υπολόγισαν την περίμετρο της γης στα 39.066 χιλιόμετρα.

Λίγα λόγια για το πείραμαΗ πρώτη φορά στην Ιστορία της Μαθηματικής Γεωγραφίας, κατά την οποία έγινε πραγματική μέτρηση για τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, ήταν από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο, ο οποίος υπολόγισε με εκπληκτική ακρίβεια την περίμετρο της Γης από... ένα πηγάδι στο Ασσουάν. 
Πληροφορίες προγενέστερων του Ερατοσθένη αστρονόμων έλεγαν, ότι περί την Συήνη (σημερινό Ασσουάν) την 21ην Ιουνίου οι ακτίνες του Ήλιου έπεφταν κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο. Αυτό το συμπέραιναν εξ αιτίας ενός πηγαδιού, το οποίο κάθε 21η Ιουνίου φωτιζόταν ολόκληρο από τις ακτίνες του Ήλιου μέχρι τον πυθμένα του.


Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γής από τον Ερατοσθένη.


Με την βοήθεια του βασιλιά Πτολεμαίου, ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Συήνης - Αλεξάνδρειας, την οποίαν βρήκε 5.000 στάδια. Μετά μέτρησε τη γωνία, που σχηματίζεται στην Αλεξάνδρεια από την κατακόρυφο του τόπου και των ακτίνων του Ήλιου, και την βρήκε ίση με το πεντηκοστό της περιφέρειας κύκλου και λίγο περισσότερο ακόμη [περίπου 8 πρώτα λεπτά (γωνία φ στο σχήμα)]. Με τον παρακάτω απλό τρόπο υπολόγισε το μήκος της περιμέτρου της Γης ίσο προς 252.000 στάδια. 

Το στάδιο της ελληνιστικής εποχής υπολογίζεται ίσο με 157,5 μέτρα (κατ’ άλλους 164 μ.). Τα 252.000 στάδια ισούνται με 39.690 χιλιόμετρα. Με σημερινές δορυφορικές μετρήσεις προκύπτει, πως ο μέσος όρος της περιμέτρου της Γης είναι 40.048 χιλιόμετρα.
(Πηγή: Free Inquiry)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου