Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Πείραμα : Καθαρισμός θάλασσας από τη ρύπανση πετρελαίου

Η μόλυνση της θάλασσας από το πετρέλαιο είναι μία καθημερινή απειλή για το περιβάλλον. Οι μαθητές της Τετάρτης τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν ένα πείραμα, ώστε να μελετήσουν πώς μπορούμε να απαντλήσουμε το πετρέλαιο σε περίπτωση τέτοιας μόλυνσης. Χωρίστηκαν σε ομάδες, έφεραν τα απαιτούμενα υλικά και πραγματοποίησαν το πείραμα.

Α’ ομάδα «Θαλάσσιοι επιστήμονες»


Εκπρόσωπος ομάδας : Κώστας Τσιριτάκης
Συντονιστής ομάδας : Γιάννης Χαριτάκης
Μέλη: Ευαγγελία Πικραμένου, Κυριακή Νατσίδη, Κατερίνα Τσιλιμιγκάκη, Αγγελική Ταξιάρχου, Ελπίδα Παπασωτηρίου, Ηλίας Μπέκος, Νικόλας Καρούλ
   
 

 Περιγραφή πειράματος
Αρχικά, ρίξαμε την άμμο, τις πέτρες και τα κοχύλια στη μεγάλη λεκάνη. Με αυτό τον τρόπο φτιάξαμε την ακρογιαλιά μας. Μετά, βάλαμε το νερό και φτιάξαμε τη θάλασσα. Έπειτα, προσθέσαμε το λάδι και παρατηρήσαμε πώς ρυπαίνεται και η θάλασσα και η στεριά.
   Ύστερα, προσπαθήσαμε να την καθαρίσουμε. Δεν μπορούσαμε. Το συζητήσαμε με την άλλη ομάδα. Διαπιστώσαμε ότι το λάδι ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας και με τη βοήθεια των μελών της ομάδας καταφέραμε να καθαρίσουμε το νερό με χαρτί κουζίνας.

Β’ ομάδα «Οι 8 μικροί επιστήμονες»

Εκπρόσωποι ομάδας : Βαγγέλης Χαβέλας, Δήμητρα Νικήτα
Συντονιστής ομάδας : Στράτος Χρηστίδης
Καταγράφων : Βασίλης Παλάσκας
Μέλη ομάδας: Αλεξανδριάννα Ντακάκη , Σταμάτης Συμεωνάκης, Παναγιώτης Τσάλτας, Λυδία Παλάσκα


Περιγραφή πειράματος

Μέσα στη λεκάνη τοποθετούμε άμμο, κοχύλια, πέτρες και ύστερα το νερό. Μετά ρίχνουμε λίγο λάδι. Δημιουργούμε κύματα και το λάδι μεταφέρεται παντού, και στην ξηρά και στη θάλασσα. Διαπιστώνουμε ότι το λάδι ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού και έτσι, το μαζεύουμε με αρκετό χαρτί κουζίνας. Παρουσιάζουμε τα ευρήματά μας στην άλλη ομάδα και βγάζουμε το συμπέρασμά μας. Όταν ρυπαίνεται η θάλασσα από πετρέλαιο, οι άνθρωποι μπορούν να το συλλέξουν από την επιφάνειά της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου