Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Καλοκαιρινή μελέτη ή όχι;

Σταυρούλα Λαδα, Δασκάλα, M.Ed. (Σχολική Ψυχολογία)
Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει τα παιδιά το καλοκαίρι να κάνουν κάποιες επαναλήψεις των μαθημάτων της τάξης που πέρασε. Είναι άραγε σημαντικό και αποτελεσματικό τα παιδιά να έχουν μία επαφή με τα μαθήματά τους, έστω και για λίγο; 
Σύμφωνα με μία μερίδα εκπαιδευτικών αλλά και γονέων, το να κρατήσει το παιδί επαφή με τα μαθήματά του και να κάνει κάποιες μικρές επαναλήψεις σποραδικά, θα είναι αποτελεσματικό.

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποιες παραμέτρους. 

· Για να διατηρηθεί η νέα γνώση στο μυαλό ενός μαθητή, αλλά και για να εμπεδωθεί, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να συμμετέχει ενεργά σε όλη αυτή τη διαδικασία με διάφορους τρόπους.

· Επίσης χρειάζεται να υπάρχει και η εμπλοκή του δασκάλου αλλά και των συμμαθητών του σε αυτή τη μαθησιακή διαδικασία.

· Μέρος της μαθησιακής προσέγγισης είναι και η αξιολόγηση, η οποία βοηθά να οικοδομηθεί η νέα γνώση.



 Το καλοκαίρι τα παιδιά ουσιαστικά κάνουν διακοπές από αυτά που έκαναν όλο το χειμώνα. Δηλαδή διακόπτουν τη συστηματική και προσανατολισμένη μάθηση του σχολείου. 



Το καλοκαίρι είναι η περίοδος όπου το μυαλό ξεκουράζεται.

Είναι η περίοδος που ο μαθητής χαλαρώνει, είναι πιο ξένοιαστος, παίζει, αθλείται και έρχεται σε επαφή με φίλους και συγγενείς του.

Αυτή η καλοκαιρινή ραστώνη είναι που ξεκουράζει, αλλά κυρίως αναδιαμορφώνει τον εγκέφαλο, ούτως ώστε, όταν αρχίσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη, έτοιμος πλέον ο εγκέφαλος θα μπορεί να δεχτεί τη νέα γνώση με περισσότερη διαύγεια, αλλά κυρίως με όρεξη.

Ένα παιδί το οποίο όλο το καλοκαίρι μελετούσε, έκανε επαναλήψεις, συμμετείχε σε σχολικές δραστηριότητες, αυτό το παιδί το Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψει στο σχολείο, θα έχει χάσει την ευκαιρία να ξεκουράσει το μυαλό του, να έχει συγχρωτιστεί με τους φίλους του, να έχει χαρεί το οικογενειακό του περιβάλλον και να έχει ζήσει νέες εμπειρίες.

Είναι μία περίοδος ανάπαυσης ούτως ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν γεμάτα ενέργεια.


Εάν θέλουν οι γονείς απαραίτητα τα παιδιά να έχουν κάποια επαφή με το διάβασμα τότε μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε αυτό να γίνει με ένα πολύ ευχάριστο τρόπο. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο το οποίο θα διαλέξει το παιδί μόνο του, κάποια παιχνίδια γνώσεων που μπορούν να παίξουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά, ταξίδια, εμπειρίες, συζητήσεις πάνω σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας που βελτιώνουν την έκφραση και διεγείρουν δημιουργικά τον εγκέφαλο.



Καλές διακοπές σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου