Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Ακρωτήρι πραγματοποίησε η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα προγράμματα του τμήματος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, που ασχολείται με τα Πληροφοριακά και Χωριακά Συστήματα. Ο υπεύθυνος καθηγητής, κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος, μας υποδέχτηκε και βοήθησε τα παιδιά να περιηγηθούν στους χώρους όπου γίνονται μελέτες για θέματα που αφορούν το τμήμα.
Οι σταθμοί από τους οποίους πέρασαν οι μαθητές είναι οι παρακάτω 


Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Ακρωτήρι πραγματοποίησε η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα προγράμματα του τμήματος που ασχολείται με τα Πληροφοριακά και Χωριακά Συστήματα. Ο υπεύθυνος καθηγητής, κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος, μας υποδέχτηκε και βοήθησε τα παιδιά να περιηγηθούν στους χώρους όπου γίνονται μελέτες για θέματα που αφορούν το τμήμα.
Οι σταθμοί από τους οποίους πέρασαν οι μαθητές είναι οι παρακάτω :

  1. Κινούμενο ηλεκτρονικό χέρι
  

 Στο εργαστήριο στο Πολυτεχνείο είδαμε διάφορα πράγματα που μας εντυπωσίασαν. Ένα από αυτά είναι το κινούμενο χέρι. Αυτό αποτελούνταν από ένα μηχάνημα που σκάναρε το χέρι μας και το έβγαζε στο παιχνίδι.

(Βαγγέλης Χ.)
  
Κάποιοι φοιτητές μας έδειξαν ένα παιχνίδι σε υπολογιστή, όπου έβαζες το χέρι σου μπροστά σε έναν αισθητήρα και εκεί υπήρχαν 4 παιχνιδοανθρωπάκια που μπορούσες να τα πιάσεις, να τα σηκώσεις και να τα βάλεις στη σωστή σειρά.
(Σταμάτης Σ.)

Είναι ένας υπολογιστής που βάζεις το χέρι σου μπροστά του και εμφανίζονται σώματα ρομπότ. Πρέπει να πιάσεις τα κεφάλια τους και να τα βάλεις στο σώμα τους.
(Αγγελική Τ.)

  1. Δορυφορική εικόνα της γεωμορφολογίας του εδάφους

Σε μια οθόνη υπολογιστή, μας έδειξαν ένα μέρος της Κρήτης (τα Χανιά). Στα νότια μας έδειξαν μια φωτογραφία (ένα βουνό). Θέλουν να κάνουν ένα πείραμα, π.χ. να δουν αν ένα τσουνάμι χτυπήσει κάποια πόλη και πεθάνουν άνθρωποι.
(Ηλίας Μ.)

Η δορυφορική εικόνα της γεωμορφολογίας είναι από το δορυφόρο που στέλνει φωτογραφίες στη γη. Ετσι, καταλαβαίνουμε το αν θα γίνει τσουνάμι ή πυρκαγιά.
(Βασίλης Π.)

  1. Σκαναρισμένες κινήσεις σώματος
  
Οι σκαναρισμένες κινήσεις του σώματος ήταν τρεις οθόνες. Στην πρώτη έδειχνε εσένα σε μαύρο πλαίσιο και ό,τι έκανες το έκανε. Στη δεύτερη, είχε κι εκεί πλαίσιο μαύρο, όμως είχε κάτι χρωματιστά και στιλιζαρισμένα ανθρωπάκια που αντέγραφαν την κίνηση. Η Τρίτη και τελευταία, ίσως και η καλύτερη, έδειχνε εσένα με τα κανονικά σου χρώματα, να κάνει ό,τι κάνεις, αλλά το πλαίσιο πίσω σου δείχνει την έρημο ή τον πλανήτη Αρη.
(Στράτος Χ.)

Όταν περνάς μπροστά από τον υπολογιστή, σε δείχνει στην έρημο, στη θάλασσα και σε πιο μικρή εικόνα. Δείχνει και τις κινήσεις που κάνεις.
(Ευαγγελία Π.)

Είχαν κι έναν υπολογιστή που καθόσουν μπροστά, έγραφε τις κινήσεις σου και σε έδειχνε σε όποια χώρα θέλεις.
(Γιάννης Χ.)

  1. Μέτρηση υψομέτρου με άμμο
  Στη συνέχεια, είδαμε άμμο σε ένα τραπέζι, όπου πάνω του ήταν ένας μεγάλος αισθητήρας. Αυτός κατέληγε σε ένα προτζέκτορα που ανάλογα με το υψόμετρο, είχα ένα συγκεκριμένο χρώμα.
(Κατερίνα Τ.)


Η μέτρηση υψομέτρου είναι μια άμμος που έχει διάφορα χρώματα, όπως μπλε ανοιχτό, μπλε σκούρο, πράσινο σκούρο, πράσινο ανοιχτό, κόκκινο, κίτρινο και άσπρο. Με αυτά μετράνε το ύψος.
(Ευαγγελία Π.)



  1. Χάρτης 3 διαστάσεων
 

Ο χάρτης 3 διαστάσεων είναι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή και με τον προτζέκτορα εμφανίζεται πάνω στο πανί. Φορώντας ειδικά γυαλιά, σου φαίνεται ότι έρχεται η εικόνα προς τα σένα.
(Κυριακή Ν.)

Ο χάρτης 3 διαστάσεων μού φάνηκε τέλειος γιατί ήταν ένα σχέδιο που το είχαν φτιάξει οι ίδιοι. Επίσης, με τα γυαλιά έβλεπες και τις τρεις διαστάσεις του. Τα έδειχαν όλα φανταστικά.
(Αλεξανδριάννα Ν.)

  1. Εκτυπωτής αντικειμένων 3 διαστάσεων


Εκτυπώνει ό,τι του ζωγραφίσεις στον υπολογιστή. Μου άρεσε γιατί το αντικείμενο το έβγαζε τρισδιάστατο.
(Παναγιώτης Τ.)

Είναι ένας εκτυπωτής που δεν εκτυπώνει πάνω σε χαρτί αλλά εκτυπώνει αντικείμενα. Την ώρα που ήμασταν εκεί, εκτύπωναν τη βάση του εξακόπτερου, όχι με μελάνι αλλά με πλαστικό.
(Κώστας Τ.) 




  1. Τετρακόπτερο και εξακόπτερο 
 

Τελευταίο είδαμε το τετρακόπτερο. Εκεί, ένας κύριος πήρε το τηλεχειριστήριο του τετρακόπτερου και μας έδειξε πώς πετάει. Με τη δύναμη των φτερών του μας σήκωσε τα μαλλιά. Εκεί ήταν πολύ ωραία και θέλω να ξαναπάω.
(Νικόλας Κ.)

Το τετρακόπτερο ήταν κάτι με τέσσερις έλικες, το λέει και το όνομά του. Ηταν φτιαγμένο από φελιζόλ και είχε διάφορα μηχανήματα και καλώδια πάνω του. Είδα να το πετάνε με ένα τηλεχειριστήριο, όπως αυτά των γνωστών μικρών ελικοπτέρων, όμως πιο περίπλοκο.
(Στράτος Χ.)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου